Vad vill du läsa mer om när det gäller bilar? Tipsa oss gärna! 

Är det dags att byta däck?

För att bibehålla fordonets köregenskaper i vårt skiftande nordiska klimat måste vi byta däck både på våren och hösten. När det är dags att byta däck kan du låta våra skickliga däckmontörer ge dig en snabb och säker service (även kallat hjulbyte). Guidar dig till hur du ser till att dina däck har rätt lufttryck, djup slitbana och jämnt slitage. När du byter däck kan ett en bra aktör samtidigt inspektera vanliga slitdelar som bromsskivor och bromsklossar. Vi visar vart du hittar ett bra företag som kan ge offert om något behöver åtgärdas. Enkelt och bekvämt!

Däckbyte- Regler och datum


Det är dags att byta från sommardäck till vinterdäck igen. Men när ska du egentligen byta? Och vilka regler och bestämmelser gäller för däckbyten?

Vi vet att det kan vara lite förvirrande, så vi har sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att förstå allt du behöver veta om däckbyten. Vi går igenom reglerna och bestämmelserna samt de datum som du måste vara medveten om, så att du kan boka ditt däckbyte i lugn och ro.

När behöver du byta däck?

Det är viktigt att veta när du behöver byta däck så att du kan vara säker på vägen. Här är en guide till säsongens däckbyten så att du kan planera i förväg.

På vintern måste dina däck kunna greppa vägen och ge bra dragkraft i snö och is. Därför är det viktigt att byta dem innan det kalla vädret sätter in. De flesta däcktillverkare rekommenderar att du byter dina däck minst två månader innan det kalla vädret slår till.

På sommaren måste dina däck kunna hantera värmen och ge bra dragkraft på den varma asfalten. Därför är det viktigt att byta dem innan sommarvärmen sätter in. De flesta däcktillverkare rekommenderar att du byter dina däck minst två månader innan sommarvärmen slår till.

Viktiga datum

1 oktober – 15 april

Vinterdäck – med eller utan dubb – är tillåtna. Om det inte är vinter är dubbdäck förbjudna. Senast den 15 april måste du byta dubbdäck i din bil, men du kan köra med dem tills snön och isen smälter.

1 december – 31 mars 

Vinterväder på vägarna kräver vinterdäck. Vinterdäck kan vara dubbade eller odubbade. I annat fall ska du använda sommardäck.

16 april – 30 september 

Utan vinterväglag är dubbade vinterdäck olagliga. Sommarkörning med odubbade vinterdäck är farligt men lagligt. På våta vägar är bromssträckan och greppet längre.

Vinterväglag är snö, is, snöslask eller frost. Polisen avgör om vägen har förutsättningar för sommardäck eller vinterdäck.

Däckbyte på olika orter i Sverige

Däckbyte Stockholm

Det är den tiden på året igen. Tiden då vi måste byta däck. För vissa av oss är det en fruktad uppgift. För andra är det bara en del av bilägandet. Men oavsett vad du tycker om det är däckbyte något som alla bilägare måste göra.

Om du bor i Stockholm har du tur. Det finns gott om ställen som byter dina däck åt dig. Men om du inte är säker på var du ska börja har vi koll på dig. I det här blogginlägget visar vi dig vart du ska gå för att få dina däck bytta i Stockholm.

Däckbyte Göteborg

Det finns några saker du behöver veta för att byta däck och vi är här för att hjälpa dig! Om du bor i Göteborg och äger en bil är det här blogginlägget för dig. Fortsätt läsa för att lära dig allt du behöver veta om att byta däck.

Däckbyte Malmö

Det är en bekant känsla. Du kör iväg och plötsligt hör du ett konstigt ljud. Du stannar vid sidan av vägen och inser att du har en punktering. Om du är som de flesta människor gillar du förmodligen att byta ett däck på din bil.

Däckbyten är helt enkelt en del av bilägandet som många människor fruktar. Men med lite kunskap kan det vara en relativt enkel uppgift. Alla tips i den här på hur man byter däck funkar lika bra för bilägare som bor i Malmö som på vilken annan ort som helst.

Däckbyte Umeå

Det kan vara jobbigt att byta däck, särskilt om du inte är van vid det. Men det är ett nödvändigt ont om du vill att din bil ska fungera smidigt. Här följer en en steg-för-steg-guide om hur du byter däck hemma själv, till exempel för dig är bilägare och bor i Umeå.

Tips för att byta däck själv hemma

Det är inte alltid lätt att byta däck, men det är definitivt ett jobb som du kan göra själv med lite kunskap. Här är några tips för att göra processen lite enklare:

1. Se till att du har all utrustning du behöver innan du börjar. Detta inkluderar domkraften, nyckel till hjulspaken och hjulkilar.

2. Följ instruktionerna i bilens bruksanvisning. Det kan finnas en särskild procedur för att byta däck som är unik för din bil.

3. Använd rätt verktyg. Klacknyckeln ska passa bultarna på dina hjulmuttrar ordentligt och domkraften ska ha rätt höjd för din bil.

4. Försök inte att göra för mycket på en gång. Byt ett däck i taget och ta dig tid att få varje däck gjort ordentligt.

5. Var försiktig när du tar bort det gamla däcket.


Tänk även på följande när du byter:

  • Parkera bilen på ett plant underlag.
  • Använd en momentnyckel eller ett hjulkors och dra åt varje hjulbult. Skaffa din ägarhandbok för att få veta mer.
  • Lossa hjulbultarna innan du lyfter bilen.
  • Byt ut ett hjul i taget.
  • Höger, vänster, fram och bak används för att identifiera däcken i enlighet med detta. Detta görs för att övervaka rotationens axel.
  • Använd kvalitetsutrustning, t.ex. en pålitlig hjulkudde.

Hur bokar man ett däckbyte?

Det är väldigt enkelt att boka ett däckbyte. Allt du behöver göra är att gå däckverkstadens webbplats och ev. ange din däckstorlek och postnumret för din bostadsort. Vi en sökning på Google får du en lista över verkstäder i ditt område som kan hjälpa dig med ditt däckbyte.

När du har valt en verkstad är det bara att klicka på knappen ”Boka” så tar vi hand om resten. De brukar skicka dig ett bekräftelsemail med alla detaljer, inklusive datum och tid för ditt byte. Så enkelt är det!

Vad är viktigt att tänka på när man ska byta däck?

När det är dags att byta däck finns det några saker du måste tänka på. Här är tre tips för att få processen att gå så smidigt som möjligt:

1. Se till att du har alla verktyg du behöver om du ska göra det själv. Detta innefattar en domkraft, en nyckel för hjulspår och ett reservdäck.

2. Titta i bilens manual för att se vilken däckstorlek du ska sätta på. Du vill vara säker på att du får rätt typ av däck för din bil.

3. Har du råd är det bästa att få dina däck bytta hos en auktoriserad mekaniker. Det är det bästa sättet att se till att jobbet utförs korrekt och att du inte riskerar din säkerhet.

Hur väljer du rätt däck för din bil?

Så hur väljer du rätt däck till din bil? Det är inte så komplicerat som du kanske tror. Det första steget är att ta reda på dimensionerna på dina däck. Du kan vanligtvis hitta denna information i din bils bruksanvisning.

När du väl har dessa dimensioner måste du matcha dem med de däckdimensioner som anges på däckens sidoväggar. Och se till att du köper samma typ av däck: sommardäck, vinterdäck, helårsdäck osv.

Glöm inte att ta hänsyn till bilens vikt. Tyngre bilar behöver däck med högre belastningsgrad. Och slutligen, tänk på din körstil och vilken typ av underlag du kommer att köra på.

Vanliga frågor om däckbyten

Så du funderar på att byta däck? Bra beslut! Här är några vanliga frågor som folk har om processen.

När kan jag få mina däck bytta?

De flesta ställen erbjuder däckbyten under hela året, men den bästa tiden att göra det är innan vinter- eller sommarsäsongen börjar, när vädret är som sämst.

Måste jag boka däckbyten i förväg?

Det är alltid en bra idé att boka i förväg, särskilt under rusningstider. På så sätt kan du vara säker på att få en tid som passar in i ditt schema.

Vad ska jag ta med mig till däckverkstaden?

Se till att du har med dig ditt körkort och ditt försäkringsbevis när du går på däckbyte. På så sätt behöver du inte oroa dig för något annat medan du får dina däck gjorda.


Ordlista:


däck, däckbyte, flera, dina däck, nya däck, däck på fälg, ditt däckbyte, däckbyte umeå, ett annat, också ha om det råder vinterväglag, vinterväglag på, hela hjulet, ”9-18, höst: 1 oktober”, alltså tillfället då, bättre pris, google maps, mils körning, är ett hjulbyte, även utöver denna, boka tid för, ett mönsterdjup, vinterdäck måste, att välja rätt däck, behöver du byta däck på en, bilverkstad att byta dina däck, byt däck vid


byta däck på din bil, dags att byta däck, dina däck får, dina däck onormalt snabbt, dubbdäck eller dubbfria däck, dubbfria däck, däck av begagnade, däck däcken, däck hem efter ett däckskifte, däck ligga kvar hos oss, däck monteras på fälg, däck och service, däck personbilar, däck på en bil, däck på ersboda, däck umeå, ersboda har vi rätt utrustning för att kunna bedöma om dina däck behöver däckbalanseringfaktorer kan du behöva byta däck fler gånger än, hitta rätt däck, komplett uppsättning hjul med däck och fälgar, mönsterdjupet och lufttrycket på dina däck samt, när du låter oss förvara dina däck på vårt däckhotell får du rabatt på balansering och däckskifte, och kunskap och däck, byta bilservice däckbyte, både däckbyte, däckbyte – det kan vi hjälpa, däckbyte umeå västerslätt

formvägen inför fälgar vinterdäck samt däckbyte, gör ditt däckbyte, holmsund för ett däckbyte, kunder som har sina hjul förvarade hos oss har tillgång att boka tid för däckbyte,

några tecken på att det är dags för ett däckbyte, sidan däckbyte umeå, annat, annat över mönsterdjup och lufttryck, avion shopping och det finns många små butiker och flera stora, flera olika, bli vinterväglag

Sammanfattning

Se till att boka ditt däckbyte så snart som möjligt för att undvika onödig stress. Kom ihåg att ta hänsyn till eventuella helgdagar, eftersom många verkstäder är stängda.

Det är alltid bra att vara förberedd, så här är några saker du behöver veta om däckbyten:

– Du behöver inte boka tid om du inte byter ett stort antal däck. Men kolla på företagets webbplats så att du är säker på att de erbjuder drop-in

– Du behöver inte vänta tills dina däck är slitna till den lagstadgade gränsen.

– De flesta verkstäder byter gärna däck åt dig, oavsett bilens märke eller modell.

Så vad väntar du på? Boka ditt däckbyte idag!