Vad vill du läsa mer om när det gäller bilar? Tipsa oss gärna! 

Motoroljan är till för att dels smörja motorn. Att köra med för lite olja i motorn kan ge stora konsekvenser och reparationskostnader och i värsta fall kan motorn skära helt och hållet. Det innebär att du inte kommer kunna använda bilen något mer. För dig som är intresserad av att lära dig mer så kommer jag längre ner i texten förklara varför det är viktigt med rätt mängd motorolja mer ingående, hur man håller koll på oljenivån, hur man kollar oljestickan, hur man fyller på motorolja samt hur du ska ta hand om oljan i bilen korrekt.

Varför är det så viktigt att ha rätt mängd motorolja?

Motoroljans mängd är superviktig för bilens överlevnad! Här nedan kommer jag skriva punkter som motoroljan är till för i bilens motor så du förstår vikten av oljan.

 • Oljan smörjer motorn så att ingenting går torrt och går sönder.
 • Oljan rostskyddar motorn så den inte går sönder av stora hål av rost.
 • Oljan hjälper till att kyla ner motorn.
 • Oljan samlar upp smuts från förbränningen som sedan samlas i oljefiltret.

Hur håller jag koll på oljenivån?

Det många bilanvändare gör fel är att de förlitar sig helt och hållet på om oljelampan i bilen lyser eller inte. Man kan inte bara förlita sig på en lampa, det är teknik och teknik kan alltid visa fel. Till exempel så kan lampan som ska lysa upp symbolen för oljan vara trasig så du inte ser när du har för lite olja i bilen. Alla som har en egen bil bör ha som vana att kolla oljan på oljestickan i alla fall en gång i månaden. Jag kommer förklara stegvis hur du gör detta i nästa stycke.

Hur kollar jag oljestickan?

Till att börja med så ska du se till så att bilen är avstängd, helst låta den vara avstängd en liten stund innan du kollar oljestickan då den bygger upp ett oljetryck när den är påslagen och då kan det visa fel mängd på oljestickan. Nu när du har koll på detta ska jag förklara hur du ska göra för att kolla oljestickan:

 • Öppna motorhuven.
 • Oljestickan sitter vanligtvis på högersida om motorkåpan.
 • Dra ut stickan och torka av den med ett papper, stoppa sedan tillbaka stickan i hålet.
 • Dra ut stickan igen och kolla längst ner på den vilken oljenivå du har i bilen, finns markering för max och min.
 • Länk till video som visar hur du kollar oljestickan:

Hur fyller jag på motorolja?

Först och främst måste du ta reda på vilken motorolja du ska ha i just din bil vilket du kan ta reda på via bilens registreringsnummer. På en del mackar & butiker har de en liten skärm som du kan trycka in registreringsnumret på för att se direkt vilken olja du ska använda dig av.
När du tagit reda på vilken motorolja du ska ha så ska du göra följande:

 • Öppna motorhuven.
 • Leta reda på locket till motoroljan som brukar sitta nära oljestickan. Locket har en symbol av en liten kanna på sig.
 • Ta bort locket, använd dig av en liten tratt & fyll på lite olja i taget.
 • Kontrollera nivån på oljestickan under hela processen tills du fått rätt mängd. Kom ihåg att låta oljan rinna ner lite innan du kontrollerar så du inte fyller på för mycket olja.
 • Länk till hur du fyller på motorolja:

Övrig information om hur du ska ta hand om motoroljan i bilen

Förutom att fylla på motoroljan då och då när oljenivån är för låg så ska du även göra oljebyten. Oljebyten bör göras minst vartannat år men helst varje år. Om du köper en begagnad bil med lite osäker servicehistorik så rekommenderar jag dig att göra ett oljebyte för att slippa större kostnader ifall tidigare ägare inte skulle ha bytt olja & filter på en längre tid.
Viktigt att tänka på vid ett oljebyte är att du måste byta filtret samtidigt annars är det fortfarande smutsigt och kan till slut släppa förbi smuts och skada din motor. Om du gör oljebytet själv så måste du fånga upp spilloljan, det vill säga den gamla oljan i till exempel en bunke och sedan återvinna den vid en återvinningsstation för du får aldrig hälla ut oljan i en brunn eller avlopp.

Källor

https://www.wayke.se/artiklar/aga-bil/fem-viktiga-saker-som-oljestickan-beraettar
https://www.mestmotor.se/automotorsport/artiklar/nyheter/20170614/tio-saker-du-maste-vet-om-oljebyte-las-och-spara-pengar/